Aandachtspunten spelregelwijzigingen seizoen 2019-2021

Tweede bal (set-up)

De tweede bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, wordt soepel beoordeeld. Een gedragen of vastgehouden bal blijft fout.

Er zijn echter wel grenzen. Gemakkelijk te spelen ballen moeten nog altijd strenger beoordeeld worden dan moeilijk te bespelen ballen. En wanneer zelfs iemand die geen verstand heeft van volleybal kan zien dat een bepaalde bal technisch fout gespeeld is, dan dient de scheidsrechter deze bal af te fluiten.

Opstelling van het serverende team

Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter

De voorspelers van het serverende team, hoeven ten opzichte van elkaar niet in de servicevolgorde te staan. Hetzelfde geldt voor de achterspelers van het serverende team. Wel moet een voorspeler nog steeds voor zijn corresponderende achterspeler staan (de linksvoor moet bijvoorbeeld voor de linksachter staan).

De opslag volgorde blijft zoals in de begin opstelling.

Netfouten

Aanraken van het net tijdens het spelen van de bal of een poging daartoe is fout. Het maakt niet uit waar je het net raakt.

Er zijn wel uitzonderingen;

* Onopzettelijk aanraken van het net met het haar mag, tenzij bijvoorbeeld een paardenstaart echt verstrikt raakt in het net.

* Je mag het net raken als de bal niet in de buurt is, bijvoorbeeld als je je omdraait om mee te spelen.

Klik hier voor de exacte spelregelwijzigingen.

Alle jeugdklassen

Wisselregel:
Voor alle jeugdteams voeren we de spelregel m.b.t. de spelerwissel door zoals we die bij de jeugd reeds kenden in de Hoofdklasse en Topklasse. Deze spelregel was ook bij de senioren in de 1e divisie en lager al van kracht. Dit betekent dat een speler meer keren gewisseld mag worden.

Voorbeeld:
Speler #5 uit de basisopstelling wisselt met speler #3. Speler #5 kan alleen op zijn positie weer terug gewisseld worden met speler #3. Als dit eenmaal is gebeurd, kan speler #3 na een voltooide rally weer gewisseld worden met bijvoorbeeld speler #6 uit de basisopstelling. Maar hij kan ook nogmaals met speler #5 wisselen.
Uiteraard blijft de spelregel, dat in een set maximaal 6 spelerwissels mogen plaats vinden, van kracht.