Verenigingsscheidsrechter worden via een digitale toets

Spelers spelen de wedstrijd, maar de scheidsrechter kan de wedstrijd maken of breken.
Scheidsen is dan ook een belangrijke en verantwoordelijke taak. Het zou voor elke volleyballer zinnig zijn om een paar keer op die stoel te zitten en wedstrijden te fluiten. Je leert het spelletje ‘van de andere kant’ kennen.
Tegenwoordig kun je via een digitale toets het spelregelbewijs halen en verenigings­scheidsrechter worden. Nadat je de toets gemaakt hebt, krijg je snel een bevestigingsmail met de antwoorden. Binnen tien dagen hoor je of je geslaagd bent. Je slaagt als je meer dan 80% van de 16 vragen goed maakt. Je mag dan in principe tot en met 3e klasse fluiten.
Maar naast kennis heb je vooral ervaring nodig. Wedstrijden fluiten! Neem contact op met scheidsrechter­coördinator Nico Lansbergen (email wedstrijdsecretariaat@ardeahhw.nl ), hij weet de weg in de Nevobo-competitie en heeft contacten met de organisatoren van de recreantencompetities. Of loop zelf naar de organisator van de competitie waar je in speelt.

Heb je ambitie? Je kunt nog veel verder!
Wil je hogerop als scheidsrechter, dan heb je meer bagage nodig. Om te fluiten vanaf de 2e klasse moet je de VS2-opleiding halen.
Nog een stap hoger is de VS3-opleiding. Daarmee kun je fluiten in de promotie­klasse en de regio­divisie. Heb je er zin in? Je kunt er hier meer over lezen. Zo nodig en wenselijk kan Ardea je helpen met de kosten.